Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Uitdagingen voor het nijverheidsonderwijs  

Synthese van de studiedag

Van alle secundaire scholen lijken nijverheidsscholen het meest op ondernemingen, ook in hun kostenstructuur. Alleen hebben zij niet het financieel draagvlak van een bedrijf...

De vrije katholieke nijverheidsscholen staan daardoor voor enorme uitdagingen.

Zij willen kwaliteitsvol en levensecht vormingsonderwijs aanbieden.
Zij willen hun leerlingen begeleiden tot jongvolwassenen, in efficiŽnt uitgeruste lokalen waar ze werken met veilige en moderne machines en met hedendaags didactisch materiaal.
Zij willen alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat hun leraren er nog echt zin in hebben en dat ze deskundig zijn zowel technologisch-technisch als pedagogisch-didactisch.
Ze willen een nog grotere rol spelen in de ontplooiing van hun regio, echte kenniscentra worden en het levenslang leren mee gestalte geven.

De vrije katholieke nijverheidsscholen stellen vast dat deze doelstellingen steeds moeilijker kunnen worden gerealiseerd. Ze hebben steeds meer vragen over de wijze waarop de overheid hun vormingsvisie, hun engagement steunt.

Na vier diocesane studiedagen in het najaar, kwamen alle betrokkenen samen op een studienamiddag (3 december 2003, KHKempen, Geel) waar niet alleen de problematiek werd geschetst, maar ook oplossingen werden voorgesteld.

U vindt hierna

- Situatieschets nijverheidsonderwijs (mp3-formaat)

- Het nijverheidsonderwijs, vaststellingen van een directeur (pdf-formaat)

- Uitdagingen voor het nijverheidsonderwijs (pdf-formaat)

- Memorandum Nijverheidsonderwijs: volledige versie (pdf-formaat) - beknopte versie (Word-formaat)

 

 
Naar begin van pagina